Sosyal Medya Şirketlerine Ceza Başlıyor

Neler Var?
Sosyal medya şirketlerinin tabi olduğu yasa kapsamında belirtilen cezalar bu hafta başlayacak. Ülkemizde temsilcisi olması gereken sosyal medya platformları gerekli adımları atmamaları halinde ilk olarak verilen 10 milyon Türk Lirası cezanın üzerine 30 milyon eklenecek. Bunun ile beraber birçok sosyal medya şirketlerine ceza ile beraber farklı adımların atılacağı da konuşulmakta.
Türkiye Büyük Meclis’ine “Sosyal Medya Yasası” etiketi ile gelen yasa, 1 Ekim Tarihinde yürürlüğe girmişti. Tam açılımı ise “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” şeklinde. Kanunun kapsamında günlük kullanıcı erişimi 1 milyondan fazla olan yabancı sosyal medya şirkeleri temsilci atma ve bildirme zorunluluğunda. İlk aşamada 2 Kasım’a kadar süre verilmesine karşın birçok firma aksiyon almamıştı.
Bu şartı sağlayan nadir şirketlerden biri ise VKontakte oldu. Mail.ru isimli Rus kökenli firmanın alt kuruluşu olan platform, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna temsilcisini bildirdi ve bunu resmi yayınlarında da açıkladı. Öte yandan Twitter, Instagram, YouTube, Facebook, TikTok, Periscope, Dailymotion ,Pinterest, LinkedIn gibi platformlar bildirimlerini gerçekleştirmedi. Kanun kapsamında ismini saydığımız tüm şirkelere 10’ar milyon Türk Lirası ceza uygulandı. Sosyal meya şirketlerine ceza uygulamasının son hali bu şekilde idi.
Sosyal Medya Şirketlerine Ceza Artacak
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanının yaptığı başvuru kabul edilip uygulandıktan 30 gün sonra yine bir aksiyon alınmaz ise ceza artacak. Yine yapılacak olan başvuru ile beraber bant genişliği %90 seviyelerine kadar daraltılabilecek.
Fakat tüm bu ağır yaptırımların arka planında ceza uygulamaktan çok temsilcilikleri sağlamak amaçlanıyor. Bunu temsilci atanması sonrası yapılacak uygulamalardan anlayabiliyoruz. Yukarıda bahsini ettiğimiz tüm uygulamalara maruz kalan bir şirket, temsilci atadığı anda kesilen cezaların sadece %25’inin ödemek ile yükümlü olacak. Yapılan reklam ve internet trafiği kısıtlamaları ise kaldırılacak. Bu sayede temsilcilik atayacak olan firmaların önleri açılmış olacak.
Temsilcisi Olan Şirketlerin Verisi Türkiye’de Kalacak
Yükümlülüklerden bir diğeri de kullanıcıların oluşturdukları verilerin Türkiye’de kalma zorunluluğu. Bunun boyutu için birçok yorum yapılmakta. Bu yüzden firmalardan gerekli tedbirleri almaları da istenecek. Çıkarılan yasa kapsamında şirketlere yapılan Türkçe başvurular muhattap bulmak zorunda. Ayrıca kişilik haklarına ve özel hayat gizliliğine yönelik olan ihlallerde sosyal medya şirketlerinden 48 saat içerisinde geri dönüş beklenecek. Yapılan kişi başvuruları hakkında 6 ayda bir rapor da istenmekte.
Sosyal medya şirketlerine yapılan başvurular sonucu mahkemelerce yayınlanan kararlara yönelik aksiyon alınmaz ise sorumlu statüsünde olacaklar. Sosyal medya şirketleri ceza konusunda sorun yaşamamak için 24 saat içerisinde hukuka aykırı içerikleri çıkartmak ile yükümlü.
Tüm bu yasa ile beraber ortaya çıkan araştırmalarda ise ilginç bilgilere rastlandı. Bilgilerden biri de Türkiye’de milyonlarca kullanıcıya sahip olan TikTok’un 126 farklı şehirde ofisi olması. Uygulamanın üst kuruluşu olan şirketin yani ByteDance’in Paris, Londra, Pekin, Tokyo, New York, Dubai, Cakarta gibi birçok şehirde ofisi bulunuyor. Buna rağmen Türkiye özelinde herhangi bir aksiyon almayacaklar gibi durmakta.
Son yazımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.